Kennisplatform voor Oost Nederland

Morssinkhof Groep produceert Bio Bound bermverharding met olifantsgras voor N319

Geplaatst op 22 oktober 2020

In samenwerking met Altena Infra-materialen en Bio Bound leverde Morssinkhof Groep grasbetonblokken, voorzien van olifantsgras, voor het groot onderhoud aan de N319.. Bio Bound betonproducten zijn een uitstekend, duurzaam alternatief voor traditionele betonproducten.

Door de circulaire, biobased samenstelling is de footprint van Bio Bound producten fors lager. Dit komt door de combinatie van een uitgekiend betonrecept, hergebruik van milieuvriendelijke reststoffen zoals olifantsgras en betonpuingranulaat uit afgedankte betonproducten én het toepassen van CO₂-besparend cement.

Olifantsgras (Miscanthus) is een grassoort die onder andere wordt geteeld in de directe omgeving van Schiphol. Het product is bedoeld om ganzen op een diervriendelijke manier te weren van de start- en landingsbanen. Elk jaar na het vogeltrekseizoen trekt de plant al haar voedingsstoffen terug in de wortelstok. Het gras droogt dan uit en wordt afgemaaid, waarna er een enorme berg grasafval overblijft. Dit restproduct verwerkt Morssinkhof Groep in Bio Bound betonproducten. Het Miscanthus in Bio Bound producten legt dus geen ‘claim’ op landbouwgrond. Dit heeft een positieve invloed op de MKI-waarde die hierdoor zeer laag is.

Miscanthus is een bijzondere grassoort die zich onderscheidt door een bovenmatige opname van CO2. Het neemt zelfs vier keer meer CO2 op dan een bomenbos van vergelijkbare omvang in ons klimaat. Het olifantsgras zuivert de CO2 uit de lucht en zet deze om in de vezels die voor zeer lange tijd als vulstof worden opgesloten in de Bio Bound betonproducten van Morssinkhof Groep. Deze vastlegging van CO2 levert een bijdrage aan het verlagen van emissies in de atmosfeer.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: