Kennisplatform voor Oost Nederland

VMO-programma voor bedrijfsopvolgers: Meerwaarde dankzij verbindend netwerk 

Geplaatst op 4 april 2022
VMO-programma voor bedrijfsopvolgers: Meerwaarde dankzij verbindend netwerk 

De leden van de Verenigde Maakindustrie Oost (VMO) zijn vooral MKB-bedrijven in de maakindustrie. Een aantal van deze bedrijven wordt geleid door ondernemers van wie de volgende generatie het bedrijf op korte of langere termijn zal overnemen. VMO zag de behoefte aan contact hierover en besloot een opleidingsprogramma aan te bieden, met financiële steun van de provincie.

We spraken over dit programma – en het vervolg – met VMO-directeur Petra Deterink en Frank Heerink, commercieel manager bij AFMI Verspanende Industrie. Heerink neemt op termijn samen met zijn broer Chris het bedrijf over van zijn vader Gerard. Naast AFMI nemen ook Albert van de Scheur, Holland Hydraulics, Morssinkhof Groep, Pentas Moulding, Hams Interieurbouw, Ter Hoek Vonkerosie, Gelria en Gebuwin deel.

Netwerk voor de toekomst

Petra: “Deze groep bedrijfsopvolgers komt periodiek bij elkaar. We zijn in 2019 begonnen en hebben net de laatste kennissessie van deze reeks gehad. De kennis werd ingebracht door het lectoraat Familiebedrijven van Hogeschool Windesheim. De groep houdt niet op: we gaan met z’n allen door.” Gebleken is namelijk dat de twaalf deelnemers gedurende de afgelopen drie jaar veel aan elkaar hebben gehad. “We hebben allerlei thema’s behandeld: van strategie en communicatie, tot en met leiderschap en wet- en regelgeving. Daarnaast was er volop ruimte om ervaringen uit te wisselen en hebben we bij elkaar ‘in de keuken gekeken’: elk bedrijf heeft op eigen locatie een presentatie en rondleiding gegeven. Naast de bedrijfsopvolging was het doel ook een netwerk creeëren van jonge ondernemers.”

Goede klik onderling

Veel MKB-bedrijven in de maakindustrie zijn familiebedrijven. Frank deed ervaring op bij andere bedrijven en begon ongeveer drie jaar geleden bij AFMI, net na de start van het VMO-programma. Frank en Chris zitten nog in het voortraject van overname. “Onze vader is nog volledig eigenaar. De bedoeling is dat wij op termijn het bedrijf overnemen, maar vooralsnog onderzoeken we: wat komt er allemaal bij kijken? De VMO-sessies waren wat dat betreft heel nuttig. We hebben er veel aan gehad. Alle deelnemers lopen eigenlijk tegen dezelfde zaken aan, al zijn sommigen veel verder in het proces dan wij. We hebben een goede klik onderling. Nu we elkaar op deze manier kennen, nemen we ook sneller contact op  over andere zaken.”

Next generation

Petra: “We zijn bezig met een vervolgprogramma zodat de groep bij elkaar blijft: het zijn allemaal leeftijdsgenoten die echt wat aan elkaar hebben. Dit is de next generation, zij gaan dingen echt anders doen. Zij denken anders over zaken als marketing en communicatie (extern, maar ook intern: social skills), social media en digitalisering.” Frank: “Het is fijn dat je op die vlakken niet zelf het wiel hoeft uit te vinden, maar met elkaar kansen en valkuilen kunt bespreken. Er is veel vertrouwen onderling, we zijn open en transparant naar elkaar toe.”

Verbindend en leerzaam

Petra: “De groep kan eventueel nog iets groeien maar moet niet te groot worden, zodat deze sfeer behouden wordt: verbindend en leerzaam. We onderzoeken waar behoefte aan is, daar zoeken we partijen bij die hun expertise kunnen inbrengen.” Frank: “Dat wordt zondermeer voor ons weer interessant. Door corona zijn er zaken in een stroomversnelling gekomen, bijvoorbeeld op het gebied van marketing en digitalisering. We zijn benieuwd wat we daar verder mee kunnen doen.” Hij besluit: “Wat deze groep ook aan elkaar bindt is de liefde voor wat we zelf maken binnen onze bedrijven. Dat is echt kenmerkend voor familiebedrijven in de maakindustrie. Daarop bouwen we onze toekomst.”

Foto: Annina Romita

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: