Kennisplatform voor Oost Nederland

Museum MORE: Het grootste museum voor modern realisme

Geplaatst op 20 oktober 2016
Museum MORE

Precies tussen Deventer en Zutphen staat het gloednieuwe en meteen ook grootste museum voor Modern Realisme. Museum MORE is een privé-initiatief van zakenman Hans Melchers. Meer dan 200 werken van toonaangevende Nederlandse realisten van de afgelopen 100 jaar zijn er te zien. Van Carel Willink tot Pyke Koch en van Jan Mankes tot Charley Toorop.

Ze werden weleens ‘de beschaafde heren van de goede smaak’ genoemd. Expres een beetje dubbelop. Maar zoals dat hoort bij heren (en ook dames) van stand, doorstaat hun realistische kunst moeiteloos de tand des tijds. De kunstenaars uit de collectie van Museum MORE blinken uit in technische perfectie en grote ambachtelijkheid. Niet gehinderd door modegrillen bouwen ze vaak voort op een traditie van Hollandse Meesters, Vlaamse primitieven of Italiaanse Renaissance-kunst. Maar altijd op geheel eigen wijze. Hun werk kan mysterieus zijn, nietsontziend of juist een blik werpen op een werkelijkheid die niet van deze wereld lijkt.

Altijd nieuwe topkunst
useum MORE is net één jaar open en haalde al meer dan 100.000 enthousiaste bezoekers binnen. Ook de pers is lovend. Volkskrant, NRC en Telegraaf tippen MORE als aanrader met maar liefst vier sterren! Naast topkunst uit de eigen collectie van onder anderen Carel Willink, Pyke Koch, Charley Toorop en Jan Mankes, zijn er het hele jaar door wisseltentoonstellingen te zien. Deze zomer aandacht voor kunstenaars Rein Draijer en Rosemin Hendriks.

Intieme grandeur
Het gebouw van MORE is een attractie op zich. Het ontwerp van de beroemde architect Hans van Heeswijk straalt een intieme grandeur uit. Van Heeswijk was ook verantwoordelijk voor de verbouwing en aanpassing van de Hermitage, het Mauritshuis en de nieuwe entree van het Van Gogh Museum. In 2017 opent MORE een tweede locatie in Kasteel Ruurlo. Hier zal leven en werk van Carel Willink centraal staan.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: