Kennisplatform voor Oost Nederland

Palazzo 20 jaar: Als altijd Twents bescheiden

Geplaatst op 12 oktober 2022
Palazzo 20 jaar: Als altijd Twents bescheiden

Martin Kemper is geen man die hoog van de toren blaast. Allerminst zelfs. Dat zijn bedrijf Palazzo in 20 jaar tijd gegroeid is van niks naar 40 personeelsleden en drie vestigingen? Dat Palazzo inmiddels behoort tot de selecte, slechts drie procent grote groep Nederlandse architectenbureaus met meer dan 35 werknemers? Dat Palazzo dit jaar de eerste plek gaat behalen in de ranglijst van bureaus die actief zijn in de sector ‘Distributiecentra, datacenters en bedrijfshuisvesting’? Kemper blijft er nuchter onder. “Twents nuchter”, zegt hij zelf.

Niet zelden noemt Martin Kemper zich tijdens het gesprek met Kijk op Oost Nederland een Twentse boer. De nuchterheid, de bescheidenheid, Kemper koestert het. Hij zegt het niet, maar in zijn woorden klinkt zeker ook de trots op zijn afkomst. Is die Sallands of Twents, trouwens? “Ik kom uit Holten, zo’n beetje de grens tussen die twee regio’s. Maar ik voel me Tukker. Ben supporter van FC Twente. Zeg in Amsterdam dat je uit Twente of de Achterhoek komt en je staat al met 1-0 voor. Westerlingen waarderen onze mentaliteit, onze betrouwbaarheid. En trouwens, als ik niet zeg dat ik een Twentse boer ben, dan horen ze dat meteen wel aan mijn accent, haha.”

Kracht

Martin Kemper (56) komt uit de bouwwereld. Hij werkte jarenlang als werkvoorbereider, uitvoerder en projectleider. Hij is geen architect. Best opmerkelijk dus dat Kemper, toen hij in 2002 zelfstandig ondernemer besloot te worden, voor een architectenbureau koos. Maar Palazzo is dan ook meer dan dat. Het bedrijf regelt de volledige engineering van bouwprojecten, oftewel het zorgdragen dat alle mooie plannen ook daadwerkelijk voldoen aan alle voorschriften. Derde tak van Palazzo is bouwmanagement, oftewel het leiden van een bouwproject. Die projecten worden gerealiseerd in heel Nederland, maar ook in omringende landen. Het betreft woningbouw, utiliteitsbouw, bedrijfspanden, zorg. Kortom diversiteit op alle fronten. Dat is de grote kracht van Palazzo. En ook dat Kemper de bouwwereld kent als zijn broekzak.

40 voetbalvelden

“Wij zijn geen architectenbureau dat vertelt hoe het moet worden. Ik ken de bouwers, spreek hun taal. Hun wens is ons uitgangspunt. Onze ontwerpen zijn functioneel en realistisch, doch ook onderscheidend.”

“Daarbij geloof ik in diversiteit en spreiding. Niet alleen woningbouw of utiliteit, wij doen alles. Dat maakt je bedrijf minder kwetsbaar. Zo hebben we in 2012 de economische crisis overleefd en geen personeelsleden hoeven te ontslaan. Daar ben ik best trots op.” Momenteel doet Palazzo veel in de logistiek. Kemper:  “We hebben distributiecentra voor PicNic ontworpen. Maar voor een ander bedrijf ook een distributiecentrum, van 200.000 vierkante meter groot, dat is 40 voetbalvelden. Het grootste gebouw van de Benelux, heb ik begrepen. Een aansprekend project. Maar nogmaals, geen praatjes, we blijven gewoon hard werken.”

Continueren

Verdere groei is niet het heilige doel. Kemper overweegt een vierde vestiging in Noord-Brabant. Een, zoals hij zegt, ‘hele interessante regio’. Wellicht dat ook de vestiging Zeist nog iets zal groeien. Maar doel is vooral de huidige omvang en stabiliteit continueren. “Palazzo heeft bijna 40 medewerkers. Dus evenzoveel gezinnen die afhankelijk van ons zijn. Dat is een grote verantwoordelijkheid. Ik heb fijn personeel, hen wil ik allereerst graag behouden.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: