Kennisplatform voor Oost Nederland

Restaurant Lokaal wordt JRE ‘’Restaurant van het jaar 2022’’

Geplaatst op 6 december 2021
Restaurant Lokaal wordt JRE ‘’Restaurant van het jaar 2022’’

Na het behalen van de eervolle Groene Michelinster in maart dit jaar behaalt chef Bjorn Massopweer twee mooie prijzen op één dag.

JRE is een internationale restaurantvereniging van jonge restaurateurs die hun talent en passie voorgastronomie delen met gelijkgestemden. De vereniging telt meer dan 350 restaurants en 160 hotels verspreid over 15 landen, tezamen goed voor 180 Michelinsterren. JRE is een kwaliteitskeurmerk en laat zowel nationaal als internationaal van zich horen. JRE-chefs combineren top kooktalent met passie voor de koken en het gebruik van lokale producten met behoud van traditie. Hun gepassioneerde kookkunst in combinatie met perfect gastheerschap en een sfeervolle ambiance biedt gasten de ongelooflijke JRE-ervaring.

Voor 2022 is restaurant Lokaal benoemd tot restaurant van het jaar. Een prijs die je met je hele team behaald. Eigenaar en Chefkok Bjorn Massop runt restaurant Lokaal in het monumentale pand van Hotel Villa Ruimzicht. Samen met lokale boeren selecteert hij de mooiste producten uit het seizoen en vertaalt deze naar moderne, elegante gerechten. Gasten ervaren een totaalbeleving tijdens het diner waarbij de unieke verhalen van de leveranciers verteld worden.

Restaurant Lokaal nieuwkomer in ‘de Lekker 500’

Ook bij Lekker 500 zijn de kwaliteiten van de ambitieuze chef ontdekt. “Deze jonge chef is het ontdekken waard: Welkom en lekker”. Aldus Lekker. Extra waardering krijgt zijn inzet op regionale producten en duurzaamheid.

Chek-kok Bjorn Massop, geboren en getogen in de Achterhoek komt tijdens de koksopleiding terecht bij het Jachthuis in Hoog Soeren. Hij leert koken met dagverse producten, uitbenen en fileren. Na het Jachthuis gaat hij naar De Zwetheul** in Schipluiden. Massop keert terug naar Het Jachthuis als sous-chef om zich te verdiepen in de klassieke Franse keuken. In 2008 wint hij de Jeunes Talents Auguste Escoffier Trophy Benelux en in 2009 bereikt hij de tweede plek bij de Jeunes Talents Auguste Escoffer World Trophy. Massop wil voor zijn 25e soes-chef worden en daarna voor zijn 30e chef zijn van een sterrenzaak, deze droom komt uit bij Basiliek. Hij keert terug naar zijn roots in de Achterhoek. In 2018 wordt Massop chef en mede eigenaar van de HIM groep.

Massop is onderscheiden vanwege zijn inzet voor een duurzame toekomst:

“In onze keuken beseffen wij dat wij verantwoordelijk zijn voor meer dan een lekker bord eten. Als chefs zijn we verantwoordelijk om ambachten in stand te houden, ook die van onszelf. Daarbij speelt het milieu een belangrijke rol. Het menu is geïnspireerd door de seizoenen en de vakmensen die ons dagelijks voorzien van hun mooiste producten. We werken nauw samen met agrariërs om ons heen. Eigenlijk zetten we de klok terug, maar op een moderne manier. Werken met oude technieken bijvoorbeeld, alle delen van een dier gebruiken, etc. Ik wil het hele cirkeltje rond hebben. Dat geldt ook voor kleine dingen, zoals serveerplateaus in hout van onze bossen.”

‘Waarom zou je producten uit het buitenland laten invliegen, terwijl je het hier op de fiets kunt halen?’ Aandacht voor het maatschappelijk verantwoord ondernemen: een poelier en een slager die niet alleen het ‘meest gewilde’ stukje vlees aanbieden, maar juist met gepaste waardigheid àlles van het dier gebruiken, brood gemaakt van oerHollandse ingrediënten, verse kruiden – het liefst uit de vrije natuur – letterlijk van ‘boer tot bord’.

Chef Bjorn Massop kookt hedendaagse gerechten vanuit een klassieke basis met een Achterhoekse twist, hij probeert zijn ingrediënten zoveel mogelijk uit de lokale natuur te halen. De wens om uit te breiden met een eigen Stadslandbouw lijkt in vervulling te gaan. Er wordt gebouwd aan een culinaire Achterhoekse oase waar de weg verkort wordt van de boer tot het bord. Respect voor de seizoenen en duurzaamheid staan bij onze chef hoog in het vaandel.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: