Kennisplatform voor Oost Nederland

Stanstechniek Gaanderen: Digitale fabriek werkelijkheid in Gaanderen

Geplaatst op 15 juli 2021
Stanstechniek Gaanderen: Digitale fabriek werkelijkheid in Gaanderen

Het hele plaatwerkproces intelligent aan elkaar knopen. Van order, werkvoorbereiding, constructie, productie tot uitlevering. Voor sommigen een toekomstmodel, voor Stanstechniek Gaanderen is het de realiteit. Sinds een aantal maanden werken mens, machine, automatisering en software perfect samen in een complete smart factory-oplossing. Sneller, beter en flexibeler. Met daarnaast een fysieke uitbreiding heeft het bedrijf een nieuwe mijlpaal bereikt.

De trend van meer kritische opdrachtgevers met een toenemende behoefte aan flexibiliteit, unieke specificaties en scherpe prijzen is al geruime tijd zichtbaar in de plaatwerkbranche. Stanstechniek Gaanderen speelt hierop – als kartrekker in automatisering – al jaren in door continu te investeren in machines en digitalisering van werkprocessen. Het bedrijf ontwerpt, maakt prototypes en vervaardigt producten van plaat- en bandstaal. Of het nu gaat om enkelstuks voor onderdelen, eindproducten of samengestelde producten en massafabricage. Daarbij groeit het niet alleen mee met klanten, maar biedt het ook verrassende, intelligente oplossingen die voldoen aan de klantbehoefte. Nu en in de toekomst.

Configure to order
Veel metaalbedrijven die maatwerk leveren, hebben te maken met tijdrovend werk dat veel druk legt op de engineeringsafdeling. Het gevolg is dat projecten lang kunnen duren. Om deze uitdagingen aan te vliegen, ontwikkelde Stanstechniek Gaanderen vorig jaar een modulair systeem voor productontwikkeling. “Met dit systeem hoeven we het parametrisch ontwerpproces niet steeds opnieuw te engineeren als er iets wijzigt”, vertelt directeur Jurgen van Loon. “Het is perfect in te zetten voor complexe, familiaire producten in hoge oplages in diverse vormen. Producten die gerelateerd zijn aan elkaar, maar toch verschillen. Deze worden samengesteld en geassembleerd op basis van vaste rekenregels. Aan deze parametrische modellen zijn dan weer standaardcomponenten toe te voegen. Er ontstaat een specifiek klantproduct waarin alle variaties kunnen worden samengesteld. Grote voordelen zijn dat je de producten beter onder controle hebt, de kosten laag kunt houden en flexibel kunt zijn. Zo ontstaan een hogere efficiency, kortere doorlooptijden en minder faalkosten. Bovendien heb je met de configurator in een handomdraai een prijs. De hele keten is aan elkaar verbonden. Van planning, inkoop, voorraad, het ontwerp, werkvoorbereiding tot en met de eindklant. Ofwel, het hele proces om tot productie over te gaan.”

Volautomatische productielijn
Sinds de marktintroductie is de productconfigurator zeer succesvol bij diverse klanten in verschillende sectoren. Om de toenemende vraag aan te kunnen, heeft Stanstechniek Gaanderen de volgende stap in digitalisering gezet: de volledige aansturing van het productieproces. Een snelle en efficiënte productie is immers minstens van belang als het gaat om korte doorlooptijden, flexibiliteit en kostenverlaging. Begin dit jaar is gestart met de bouw van een volautomatische productielijn van zestig meter, waarbij de productieprocessen digitaal met elkaar verbonden zijn. Sinds maart is de digitale fabriek operationeel. Een uniek samenspel van mensen, machines, opslagtechniek, automatisering, software en Industrie 4.0-oplossingen.

“Het hart hiervan is een automatisch gerobotiseerd plaatwerkmagazijn”, zo vertelt Jurgen. “Die voorziet de aangesloten machines – waaronder een pons-laser fiber combimachine – van materiaal. De plaatwerklijn is ontwikkeld door Amada. Deze berekent met de ontwikkelde software zelf welk plaatwerk hij moet hebben, op welke locatie deze moet worden gelegd en welke vorm en handeling nodig zijn. Ook is rekening gehouden met een optimale benutting van reststukken. Op het beeldscherm aan de zijkant van de machine zijn kerngetallen van de productie realtime zichtbaar en kunnen de medewerkers de producten en materiaalstroom volgen.”

Datagestuurd werken
Met de nieuwe volautomatische productielijn en het magazijn heeft Stanstechniek Gaanderen de volledige controle over het proces. Aan de implementatie van de digitale fabriek gaat een lange voorbereiding vooraf. Alle processen zijn compleet geanalyseerd, waarvoor veel gegevens nodig waren. De hele verandering heeft ook gevolgen voor de inhoud van het werk. “Vakmanschap blijft behouden in het bedrijf, maar wordt samen met digitalisering ingezet. We hebben nu ook functies waarvoor andere skills nodig zijn, waar de focus meer ligt op het nadenken, analyseren en verbeteren. We willen met onze medewerkers meer werk verzetten, kosten en fouten reduceren en doorlooptijden verkorten. En dit alles in combinatie met een hoogwaardige kwaliteit. In onze  bedrijfsvoering gaan we meer datagestuurd werken. Op basis van verkregen gegevens willen we waar mogelijk sturen en optimaliseren, processen nog meer verbeteren en preventief onderhoud voorkomen.”

Complete assemblage als toegevoegde waarde
Een belangrijk aspect van de bewerkingscombinatie is de slimme logistiek. Van Loon speelt ook bij de gereedschappenspecialisatie in op efficiënter werken en waarde toevoegen. Hij ziet hierin volop groeikansen door waarde toe te voegen. “Dat doen we door klanten te ontzorgen als het gaat om de logistiek van gereedschappen. Al geruime tijd is een opvallende trend zichtbaar in de industrie: dat producten die voorheen werden uitbesteed aan lagelonenlanden weer terugkeren naar het westen. Reshoring biedt mogelijkheden. Er liggen kansen in het naadloos aan laten sluiten van aanlevertijden. Zo bieden wij steeds vaker een compleet halffabrikaat aan. Waar we voorheen de assemblage handmatig deden, hebben we voor bepaalde producten samen met de opdrachtgever en een producent een montagemachine ontwikkeld. Bijvoorbeeld voor het assembleren van beugels. We hebben alles in eigen huis. Van digitaal ontwerp tot fysiek halffabrikaat. Ook hiervoor maken we gebruik van de productconfigurator.”

Opnieuw uitbreiding
Om de voortdurende groei op te vangen, heeft Stanstechniek Gaanderen vorig jaar het pand al met 3.000 m2 uitgebreid. “Toen de mogelijkheid enige maanden geleden kwam om eigenaar te worden van het voormalige Leusink Logistics-pand, pakte ik die kans aan. Het is een behoorlijke oppervlakte: het hele complex beslaat 8.000 m2. Deze ruimte bestaat uit meerdere bedrijfshallen en kantoor. Ook is het buitenterrein verruimd met 12.000 m2. Het biedt ons de mogelijkheid om door te groeien. Met 58 jaar ervaring hebben we een stabiele basis. We zijn gericht op de lange termijn en willen niet alleen onze klanten bedienen, ook de toekomstige vraag. We blijven in beweging. Veranderen is immers de enige constante.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: