Kennisplatform voor Oost Nederland

Vakmensen zijn het kapitaal van Voith Paper Vaassen

Geplaatst op 20 november 2020
Voith Paper Vaassen

Er zijn dagen dat een mens er niet bij nadenkt. Dat we onszelf niet afvragen wat er allemaal komt kijken bij het maken van de doos waarin ons pakketje wordt bezorgd. Of hoe ons wc-papier wordt gemaakt. Ook bij Voith Paper Vaassen doen ze dat niet dagelijks. Maar ze weten het wél, vertelt directeur Bastiaan Doeve. Het is namelijk hun markt. Zijn mensen – van werkvoorbereiders tot lassers en monteurs – weten precies hoe papier gemaakt wordt en wat daarvoor nodig is. Als bedrijf leveren ze namelijk reserveonderdelen, en reviseren en onderhouden ze machines voor de papierindustrie. “We doen het volledige servicetraject voor de machines die ons Duitse moederbedrijf levert.” Vooral mechanische techniek, zegt hij. “Het echte handwerk en heel divers.”

Groei leidt tot verbetering werkprocessen

Waar Voith Paper als geheel geldt als een grote papiermachineleverancier, is de vestiging in Vaassen nog relatief klein – al groeit het sterk. Er werken nu zo’n veertig mensen. Deels op de werkplaats, deels op locatie bij de papierfabrieken in Nederland, België en – sinds 2016 – in alle Duitstalige landen. “Wij zitten in de stofvoorbereiding, dus in het proces waarin oud papier wordt gesorteerd en verwerkt tot het de papiermachine op kan.” Sinds de uitbreiding van de markt in 2016, is het aantal medewerkers van Voith Paper Vaassen bijna verdubbeld. “Daarmee kwam veel nieuwe kennis en ervaring binnen en waren we genoodzaakt om onze werkprocessen steeds verder te verbeteren.” Als voorbeeld noemt Doeve de aanpassingen die zijn gedaan om digitaal werken mogelijk te maken. Het zijn veranderingen die samen goed hebben uitgepakt. “We weten nu dat we ook in de toekomst een goede mix van ervaren en nieuwe mensen nodig hebben om steeds te kunnen blijven ontwikkelen.”

Van monteur tot sparringpartner

Dat Voith Paper Vaassen niet zo groot is, heeft zo zijn voordelen, zegt Doeve. “We zijn een hecht team met korte lijntjes en hebben tegelijk altijd het grote Duitse Voith-concern achter ons. Bij elkaar geeft dat een mooie dynamiek.” Toch ervaart Doeve ook iets van een nadeel en dan is het eigenlijk met name de relatieve onbekendheid van de naam Voith. Die maakt het soms lastig om nieuwe technische mensen te vinden. “Terwijl we juíst zoveel te bieden hebben.” Wat dat is, maakt Doeve duidelijk als hij begint te vertellen over hoe er bij Voith Paper wordt gewerkt. Over de lassers die bijvoorbeeld zo’n 250 soorten(!) onderdelen ter reparatie voorbij zien komen. Over de mensen op de nabewerkingsafdeling, die de noodzaak kennen van het uitbalanceren van een rotor om vibratie in de machines te voorkomen. Of over de monteurs die kunnen doorgroeien tot technisch specialist. Die elk aspect van de stofvoorbereiding kennen, sparringpartner worden van hun klanten, problemen oplossen en meedenken over verbeteringen. “Al onze mensen zijn vakmensen. Zij zijn ons kapitaal en daar zijn we zuinig op. We investeren veel tijd en middelen in hun ontwikkeling, veiligheid en gezondheid. En in training on the job. Want wij vinden het belangrijk om ze goed te begeleiden tijdens alle fases van hun loopbaan.”

Het is de diversiteit aan werkzaamheden en de betrokkenheid die Voith tot een mooi bedrijf maakt om te werken, wil Doeve er maar mee zeggen. “Soms zie je aan hun gezichten hoe trots de mensen zijn als ze weer een goed stuk werk hebben afgeleverd.” En dat komt de kwaliteit alleen maar ten goede, zegt hij.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: