Kennisplatform voor Oost Nederland

Participatiemaatschappij Wadinko investeert recordbedrag tijdens corona

Geplaatst op 22 juni 2021
Corona-investeringsregeling voor kleine culturele initiatieven in Overij

Participatiemaatschappij Wadinko NV heeft de jaarcijfers over 2020 bekend gemaakt. Dit gebeurde op de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders. Volgens directeur René Wolfkamp heeft Wadinko een minder jaar achter de rug onder andere vanwege de impact van de coronapandemie op enkele participaties. Desondanks nam het aantal arbeidsplaatsen wel verder toe. Naast een nieuwe participatie investeerde Wadinko een recordbedrag in haar bestaande participaties. Als gevolg van de regels voor het ontvangen van NOW-steun bij enkele participaties mag Wadinko dit jaar geen dividend uitkeren.

‘Wadinko presenteerde over 2020 een verlies van 3,4 miljoen euro maar heeft wel meer dan 17,6 miljoen euro risicokapitaal verstrekt aan nieuwe en de bestaande bedrijven in haar portefeuille. Dat is fors meer dan onze investeringen in 2019. De totale werkgelegenheid bij onze participaties groeide in 2020 met 375 naar 4.336 mensen’, aldus René Wolfkamp, directeur van participatiemaatschappij Wadinko NV.

De verwachtingen voor 2021 lijken voorzichtig positief maar wat de impact van het moeten terugbetalen van ontvangen steun en uitgestelde belastingen gaan we zien na de zomer. Wadinko staat klaar om haar participaties te ondersteunen waar nodig. René Wolfkamp zegt hierover: ‘De steun van Wadinko aan bestaande participaties is nu vooral gericht op behoud van werkgelegenheid in deze moeilijke tijd. Maar we gaan ook graag met mogelijke nieuwe participaties in gesprek’.

Nieuwe participatie

In 2020 heeft Wadinko een minderheidsbelang genomen in Novon Schoonmaak uit Zwolle. Verder werden extra kapitaalinjecties verstrekt aan zeven participaties. In 2020 heeft Wadinko haar belang in RP Flow uit Dedemsvaart verkocht. In 2021 heeft Wadinko een minderheidsbelang in Robertpack uit Zwolle genomen.

Toekomst

De Algemene vergadering van Aandeelhouders ging verder akkoord met het gevoerde beleid in de afgelopen jaren en vindt dat Wadinko nóg bewuster en actiever mag investeren in actuele thema’s zoals human capital ontwikkeling, innovatie, digitalisering, duurzaamheid en circulariteit. Wadinko ontwikkelt zich verder tot een platform met een ecosysteem die ondernemingen breed kan ondersteunen met veel competenties buiten de kerncompetenties van ondernemers.

Over Wadinko

Participatiemaatschappij Wadinko N.V. heeft als doel het stimuleren van de bedrijvigheid en werkgelegenheid in Overijssel, de Noordoostpolder en Zuidwest Drenthe. Dat doet Wadinko enerzijds met substantiële minderheidsbelangen in bedrijven met risicodragend kapitaal, kennis, managementondersteuning en netwerken. Anderzijds stelt Wadinko ondernemingen in staat versneld te groeien met achtergestelde ondernemersleningen. Ook geeft Wadinko een impuls aan de kwaliteit van ondernemen in haar werkgebied met WIMM, WRS.Finance en Perron038. De bedrijven waarin Wadinko participeert hebben volop ontwikkelingsmogelijkheden en groeipotentie. Door de groei van winstgevende bedrijvigheid dragen ze in belangrijke mate bij aan de bevordering van de regionale economische structuur. Wadinko neemt deel in 25 bedrijven, die anno 2021 werkgelegenheid bieden aan ca 4.282 mensen.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: