Kennisplatform voor Oost Nederland

Wat maakt de mensen in Oost-Nederland zo bijzonder?

Geplaatst op 18 september 2023
Wat maakt de mensen in Oost-Nederland zo bijzonder? De bourgondische levensstijl van de mensen uit Oost-Nederland.

Als je erover nadenkt, dan is het best bijzonder dat een klein land als Nederland zoveel verschillende culturen kent. Je hoeft maar een klein stukje met de auto te rijden en je treft alweer mensen die een heel ander accent hebben. Maar daarnaast hebben mensen uit verschillende provincies ook andere gewoontes. Natuurlijk zijn dit voor een groot deel stereotyperingen, maar er zit altijd wel een kern van waarheid in. Oost-Nederland is voor veel mensen een aantrekkelijk gebied. Jaarlijks trekken tal van vakantiegangers naar het oosten om daar te genieten van de heerlijke bosrijke omgeving en de cultuur. Maar wat maakt de mensen en het leven in Oost-Nederland dan zo bijzonder? Daar lees je meer over dit artikel. 

De bourgondische levensstijl van de mensen uit Oost-Nederland

Een groot deel van je leven ben je hard aan het werk. Het leven is niet altijd leuk en dat geldt zeker wanneer je eindelijk volwassen bent. Wanneer je jong bent, dan kun je nog onbezonnen spelen en zorgeloos genieten. Op latere leeftijd moet je vaste lasten betalen, hard werken en krijg je te maken met nog veel meer andere zorgen. Om die reden is het belangrijk om in je vrije tijd extreem te genieten, want je leeft maar één keer. In het oosten van het land begrijpen ze dat en daarom genieten ze daar van de bourgondische levensstijl. Dat betekent dat ze altijd heerlijk eten en dan kan een goede fles wijn van Bergovino ook niet ontbreken. De levensstijl is misschien niet altijd gezond, maar je krijgt er veel sociale verbinding voor terug. 

De gezonde nuchterheid

De inwoners van Oost-Nederland staan ook bekend om de gezonde nuchterheid. Veel mensen denken dat de inwoners heel stug zijn, maar dat is niet het geval. Nuchterheid is natuurlijk iets anders dan stugheid. Mensen uit het oosten vinden het belangrijk om eerst af te tasten. Ze kijken liever eerst de kat uit de boom, voordat ze iemand vertrouwen. Maar heb je eenmaal hun vertrouwen gewonnen? Dan kun je in principe ook niets meer verkeerd doen. Ze hebben bovendien een nuchtere kijk op de wereld. 

Sociale gemeenschap

In de randstad word je met rust gelaten. Dat is een van de redenen waarom veel mensen ervoor kiezen om in de randstad te gaan wonen. Je hebt daar amper sociale controle en er is meer te beleven dan in Oost-Nederland. Maar ook in het oosten van het land is veel te beleven en daar hechten ze juist veel waarde aan de sociale gemeenschap. Als je bij de groep hoort, dan laten ze je niet in de kou staan. Ze zijn ook altijd behulpzaam en ze proberen ervoor te zorgen dat iedereen gelukkig is. 

Delen via

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: