Kennisplatform voor Oost Nederland

Be Your Own Robot in Tetem geeft een inkijk in de toekomst van Augmented Reality en apps

Geplaatst op 4 april 2019
Be Your Own Robot in Tetem geeft een inkijk in de toekomst van Augmented Reality en apps

In de interactieve tentoonstelling Be Your Own Robot – dat vanaf 11 april te zien is in Tetem – geeft Sander Veenhof ons een hands-on inkijk in de toekomst van Augmented Reality (AR) en apps. Gaan we over 10 jaar als robot door het leven, of is er nog een mogelijkheid om jezelf te zijn? In de tentoonstelling krijgen de bezoekers een actieve rol en zeggenschap over hun eigen semi-digitale zelf.

Kunstenaar Sander Veenhof is al jarenlang gefascineerd door het fenomeen Augmented Reality (AR): een technologie die de realiteit verbindt met virtuele objecten. Inmiddels is AR op weg om een massamedium te worden. Met de komst van de 3e generatie AR-brillen zullen we steeds vaker geconfronteerd worden met virtuele verschijningen die op een ingrijpende manier ons doen en laten bepalen. Dat zal niet alleen ons wereldbeeld beïnvloeden, maar zelfs onze eigen positie in de wereld gaan veranderen. Kunnen mensen straks kiezen in welk domein zij zich begeven, of bepaalt het merk van je bril of je in een Apple, Google of Facebook wereld rondloopt? In Be Your Own Robot speelt Sander met beelden en werkelijkheden die over 10 jaar een niet te negeren rol in ons leven zullen spelen. Gaan we in de toekomt als robot door het leven, of is er nog een mogelijkheid om jezelf te zijn?

In de tentoonstelling krijg je als bezoeker een actieve rol en zeggenschap over je eigen semi-digitale zelf. Zo kun je met een Hololens je virtuele outfit vorm geven, met een participatieve app je eigen algoritmes opstellen en met een fictieve app store jezelf upgraden alsof het al 2029 is. De AR installaties en apps laten ons nadenken over vragen als: Wanneer software bepaalt wie je bent en wat je doet, hoe ziet zelfexpressie er dan uit? Laat je ‘de cloud’ beslissen wat je doet, of ontwerp je je eigen algoritme waarmee je wordt aangestuurd? En wat als je daarin verhinderd wordt omdat Big Tech je slimme script al heeft gepatenteerd?

Het zijn vragen die nu nog erg abstract klinken, omdat we ons nog niet goed kunnen verplaatsen in ons toekomstige zelf. Om daar meer inzicht in te krijgen heeft Sander de Futurotheek in het leven geroepen. Een fictieve app store waarmee we de toekomst alvast hands-on kunnen ervaren. Sander Veenhof laat ons nadenken over de rol die we kunnen spelen om te zorgen dat de maatschappelijk relevante ontwikkelingen op het gebied van techniek zich voltrekken op een manier die wij wenselijk vinden. In de tentoonstelling geeft Sander in een video interview een inkijk in de totstandkoming van zijn werken en zijn onderzoek. De tentoonstelling is ontwikkeld in samenwerking met curator ViolaVirus.

Be Your Own Robot is te zien van 11 april t/m 30 juni 2019, dagelijks van 11:00-17:00 in Tetem.

Op donderdag 11 april om 19:30 geeft Sander Veenhof een Artist Talk over zijn uiteenlopende AR projecten en toekomstige ontwikkelingen, nieuwe dilemma’s en problemen die gemoeid zijn met de AR technologie.

Exploring-Lab: Ontdek Tetem’s Virtuele Galerie
Ga in aansluiting op Be Your Own Robot op zoek naar de verborgen virtuele galerie in Tetem. Met een speciale AR app onthul je allerlei virtuele schatten binnen onze muren. Wie ze allemaal vindt krijgt een prijs! Je kunt ook zélf virtuele objecten en avatars maken en deze een plek geven in het gebouw. Het Exploring-Lab is dagelijks van 13:30-16:30 geopend.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: