Kennisplatform voor Oost Nederland

Festival Tussenland maakt internationale programmering bekend

Geplaatst op 12 april 2023
Festival Tussenland maakt internationale programmering bekend

Jan Blake, Chef Defect, Phil Okwedy, Straf, Hirondelles, FeuerWehr? en Diego & Joanes. Het is een greep uit de internationale programmering van Festival Tussenland. Van 26 tot en met 28 mei strijkt dit vrolijke, vrij toegankelijke festival vol storytelling, circus- en straattheater en rootsmuziek neer in het Ter Pelkwijkpark in Zwolle. Bekijk het programma! Festival Tussenland. Tussenland is een evenement van Festivalplatform Zwolle Unlimited. 

In het pinksterweekeinde, van vrijdag 26 mei tot en met zondag 28 mei, zijn er honderden voorstellingen en concerten te bezoeken op de buitenpodia en in de theatertenten aan de Zwolse grachten. Hier kunnen liefhebbers van kunst, cultuur en gezelligheid elkaar ontmoeten, bijpraten en nieuwe vrienden maken tegen het decor van toptheater en –muziek. Festival Tussenland trekt duizenden mensen naar de Zwolse binnenstad.

Internationale verhalenvertellers duiken in orale traditie gemengd met ‘personal’ 

De internationale vertelprogrammering bestaat uit grote storytellers als de Jamaicaans-Engelse Jan Blake met de voorstelling The origin of life and death waarin ze onze Westerse verhouding met de dood spiegelt aan oeroude Afrikaanse verhalen; de Welsch-Nigeriaanse Phil Okwedy met een knap weefsel van het persoonlijke met het mythologische in The gods were all here, over zijn jeugd als dubbelbloed in Wales; de Finse muzikant en verteller Erik Sjøholm met zijn zoektocht naar de reden waarom zijn oom op zijn geboortedag zelfmoord pleegde in het muzikale Glenn: the things we don’t talk about, en last but not least de Israëlische verteller Raphael Rodan met Me and Mr. Jansen, waarin hij een in Sobibor vermoord joods gezin op het spoor komt, dat in zijn huis in Amsterdam woonde. Deze verhalenvertellers zijn gekozen omdat ze raken aan het festivalthema van dit jaar: ‘Schouders’. Op wiens schouders staan wij en bouwen we onze huidige wereld, ons huidige leven? En wat voor schouders willen we zelf zijn voor de generaties na ons? Een hoogst actuele vraag in deze tijd van klimaatproblemen, oorlog en de dwingende invloed van online.  

Tussenland plaatst muzikale handtekening met ‘werelds’ en ‘roots’ 

Tusselands muzikale programmering is werelds en ademt ‘roots’. Een greep uit de programmering: het funky Chef Defect; voorstelling Zeppelin van Straf; het eigentijdse mengsel van americana, country, folk, blues en Irish traditional door A Murder in Mississippi; de Marokkaanse gnawa-percussie met blazerssectie van Remork & Karkaba; de beste salsa-band van het jaar, Timbazo; de vocale gipsyjazz en swing gemengd met chansons en Braziliaanse en Balkangeluiden van Marion & Sobo Band; diep traditionele Turkse folk gemengd met dansbare grooves en funky Anatolische psychedelische rock en verleidelijke jazzimprovisaties van Muamma en Kush Band, die een blend speelt van traditionele en complexe Soedanese ritmes en woestijnliederen met jazz en blues. 

Speciaal voor kinderen en speelse volwassenen: Bon Dia & Frenk de Slak  

Twee bands verdienen het, uitgelicht te worden binnen de veelkleurige programmering voor kinderen en speelse volwassenen. Het grote veld staat beide festivalmiddagen (zaterdag 27 en zondag 28 mei) bol van kinderdoeactiviteiten en concerten. Izaline Calister & Thijs Borsten spelen de muziektheatervoorstelling Bon Dia, Goeiemorgen: een bonte verzameling kinderliedjes van Curaçao, Aruba en Bonaire tijdens welke de knuffels in Izalines kamer tot leven komen in een groot en humoristisch dansfeest. Frenk de Slak is de hiphopshow voor het hele gezin van Rico Mc Dougal, vaandeldrager van de Nederlandse hiphop, en producer Dries Bijlsma. Met moddervette beats en scherpe teksten verhaalt deze hiphopshow over Frenk, een vrolijke funky slak. Dit is een familieshow waarin hiphop en theater elkaar ontmoeten.   

Dit festival staat bekend om grootse circustheatershows  

Festival Tussenland staat bekend om haar grootse circustheatershows in de openlucht. Hoofdacts zijn onder meer Hirondelles met de voorstelling Moda Domo, een hilarische act vol vloer- en luchtacrobatiek en jonglage waarbij de haute-couturekleding je letterlijk om de oren vliegt. Het Duitse FeuerWehr? is een staaltje adembenemende luchtacrobatiek op een historische brandweerauto. De brandslang wordt het koord. Hoog aan de draailadder hangt een trapeze. Het Franse duo Diego & Joanes brengt een aanstekelijke mix van comedy, jonglage, acrobatiek op de vrijstaande ladder, balanceerkunsten op de ‘rola rola’, livemuziek en interactie met het publiek.  

Zwolle Design Festival, Food Innovation Market, Draadloos  

De organisatie van Festival Tussenland werkt aan een bruisende, verbonden, onderscheidende stad, waarin iedereen kan meedoen. Het festival is daarom vrij toegankelijk en het publiek betaalt naar draagkracht tijdens het evenement. Door diverse partnerevenementen te ‘hosten’, zoals het Zwolle Design Festival, de Food Innovation Market, een Kunst- en Creatief Markt, de finale van Draadloos Straatmuzikantenconcours en de Deltion Afstudeervoorstellingen, laat Tussenland echt de hele binnenstad bruisen. Een Food & Drank Court met de nadruk op lokaal, innovatief, lekker en duurzaam maakt het evenement compleet.  

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: