Kennisplatform voor Oost Nederland

Kuster H2 Energy koopt eerste serie tankauto’s voor waterstof

Geplaatst op 24 april 2023
Kuster H2 Energy koopt eerste serie tankauto’s voor waterstof

Het Achterhoekse bedrijf Kuster Energy, met de hoofdvestiging in Babberich-Zevenaar, richt zich als eerste energiebedrijf in Oost-Nederland op de distributie van groene waterstof. De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen wordt de komende decennia fors teruggebracht, het bedrijf gaat zich richten op emissievrije brandstoffen. Nu nog een niche-markt, maar dat gaat de komende jaren snel veranderen. Het familiebedrijf is de laatste decennia groot geworden met een keten van tankstations en de handel in olieproducten.

Met het grootste openbare waterstoftankstation van Europa, dat gevestigd is in Doetinchem, heeft de waterstofafdeling Kuster H2 Energy het afgelopen jaar een belangrijke eerste stap gezet. Met streekvervoerder Arriva is een langlopend contract afgesloten over de levering van waterstof aan negen streekbussen die dagelijks de Achterhoek doorkruizen. De waterstof die nodig is voor de bussen komt nu nog uit Antwerpen, de dichtstbijzijnde bron die deze grote volumes vergroende waterstof kan leveren. “Maar we willen zo snel mogelijk naar groene waterstof die we zelf distribueren naar waterstoftankstations en andere afnemers in de regio die hun bedrijfsprocessen willen verduurzamen”, zegt Jan Pieter de Wilde, commercieel directeur van Kuster.

“We gaan binnen enkele weken een contract afsluiten met de eerste fabriek voor groene waterstof in Oost-Nederland, zodat we regionaal geproduceerde waterstof ook regionaal kunnen aanbieden. De aankoop van een vloot van vier tankauto’s zien wij als een strategische investering in een schone toekomst.” Vanaf deze zomer worden de tankauto’s, die op maat worden geproduceerd door een Duits bedrijf, voor waterstof geleverd. Waterstof wordt door Kuster bij bedrijven afgeleverd in gasvorm onder een druk van maximaal 381 bar.

Kuster Energy

Kuster Energy is 50 jaar geleden opgericht in het Achterhoekse Stokkum en is inmiddels gevestigd langs de snelweg A12 bij Babberich. Het bedrijf was het eerste bedrijf in de regio dat investeerde in groen gas voor bedrijfswagens en een van de eerste bedrijven die jaren geleden al begon met de uitrol van laadpalen voor elektrische auto’s. “We zijn een typisch Achterhoeks bedrijf”, zegt commercieel directeur De Wilde. “We zijn al jaren koploper in schone energy en hebben op dit moment vier mensen in dienst die zich fulltime bezighouden met elektrisch laden en waterstof. Andere bedrijven steken hun energie in roepen hoe duurzaam ze zijn, wij gaan gewoon aan de slag. Ervaring uit het verleden heeft ons geleerd dat dat de beste weg is. Laat ons als Achterhoekers maar lekker pionieren.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: