Kennisplatform voor Oost Nederland

Make Happiness symposium

Geplaatst op 12 maart 2020

Met het thema Make Happiness onderzoekt Tetem dit voorjaar wat de nieuwe betekenis en rol is van mensen in relatie tot de machine. In ontwerpprocessen van nieuwe technologieën staat veelal het leren van machines en de effectiviteit en efficiëntie van machines centraal. Maar de ervaring laat zien dat mensen niet per se gelukkiger worden van effectiviteit en efficiëntie. Hoe kunnen we er voor zorgen dat binnen de ontwerpprocessen van AI-gedreven technologie ook het menselijk geluk een plek krijgt?

Tijdens het Make Happiness symposium op 19 maart onderzoekt Tetem met inspirerende sprekers welke invloed de relatie die wij als mensen hebben met machines, heeft op onze geluksbeleving.

Peter Joosten is biohacker, spreker en toekomstdenker en gespecialiseerd in o.a. transhumanisme en mensverbetering. Hij vertelt over de wijze waarop de ontwikkeling van de relatie tussen mens en machine kan resulteren in het doorbreken van grenzen en het creëren van een supermens. Maar is deze supermens ook gelukkiger dan onze huidige soort?

Nolen Gertz is auteur, filosoof en professor toegepaste filosofie aan Universiteit Twente. In zijn boek Nihilism and Technology stelt Nolen dat digitale technologieën ons niet alleen helpen om te ontspannen of het leven makkelijker te maken, maar dat ze ons ook sussen in zelfvernietigend gedrag waardoor we vergeten dat we leven. Nolen vertelt over zijn visie op de impact van technologieën op de mens en onze geluksbeleving.

Arvid&Marie zijn een ontwerpersduo gericht op ontwerp voor AI. Hebben de huidige ontwikkelingen in AI al geresulteerd in het ontstaan van autonome machines met een eigen leven? Hebben deze machines een eigen ziel en kun je ze zien als wezens? En kennen ze ook een geluksbeleving? Arvid&Marie vertellen over hun projecten waarbij ze experimenten met onze wens om technologie te besturen en het idee van autonome machines.

Susan Dullink is moderator van het symposium. Zij houdt zich als moderator, schrijver en podcastmaker bezig met zingeving in de 21ste eeuw en in de toekomst. Haar uitgangspunt is nuanceren en verbinden, zodat we elkaar en de wereld beter begrijpen.

Programma donderdag 19 maart:
18.45 Start symposium
20.30-21.00 Q&A
21.00-21.30 Napraten

Het symposium is in het Engels.

De toegang tot het symposium is gratis. Vol = vol!

Delen via

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: