Kennisplatform voor Oost Nederland

Samen sterk met VMO en WIMM

Geplaatst op 4 januari 2022

Werken in dezelfde branche wil niet zeggen dat je concurrenten bent van elkaar. Je kunt juist veel van elkaar leren, je spreekt immers dezelfde taal. Door kennis te delen en ervaringen uit te wisselen, voorkom je dat er eilandjes ontstaan en je de strijd met elkaar aangaat. Samen sta je sterker, zeggen ze toch wel eens? Deze uitspraak is er niet voor niets: want 1 + 1 = ook echt 3 als het aan Petra Deterink (VMO) en Manon Smellink (WIMM) ligt.

Zij zijn ervan overtuigd dat jezelf en je eigen competenties kennen, de juiste basis vormen voor een goede samenwerking in de breedste zin van het woord. VMO heeft daarom WIMM gevraagd om samen een programma te ontwikkelen voor het middenkader in de maakindustrie.

Petra: “Binnen de VMO behandelen we diverse cases waar bedrijven tegenaan lopen. Ik merk dat het de laatste tijd veelal gaat over personele zaken. In de coronatijd werd dit alleen maar versterkt. Manon en ik kenden elkaar al uit ons eigen netwerk, dus het was ook meer dan logisch dat ik met personele vragen naar WIMM toe stapte.” Manon: “Net als de VMO, is WIMM praktisch en werken wij vraaggestuurd vanuit de ondernemer. Ons eigen netwerk bestaat ook veelal uit bedrijven uit de technische wereld, dus er zijn veel vraagstukken waar wij met elkaar over kunnen sparren.”
Petra: “Men vraagt zich af hoe anderen omgaan met uitdagingen als personeelstekort, zodat zij daar zelf weer van kunnen leren. Door ervaringen uit te wisselen en kennis te delen, bundelen we de krachten.” Manon: “En doordat men kan leren van elkaars werkomgeving, komt er commercieel veel meer uit.”

Programma

Petra: “Ons programma richt zich op het middenkader dat werkzaam is in de maakindustrie. Het programma duurt een jaar, waarin je in de avonduren zo’n tien bijeenkomsten bijwoont. Een jaar lijkt lang, maar we hebben gemerkt dat deelnemers op deze manier een hechte groep kunnen vormen en dat ze elkaar – nadat het programma is afgelopen – nog veelvuldig spreken omdat ze elkaar als klankbord zien.” Manon: “En dat is dan ook het voornaamste doel van het programma: op een praktische manier (blijven) leren van elkaar.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: