Kennisplatform voor Oost Nederland

VMO versterkt de band tussen maakbedrijven in Oost Nederland

Geplaatst op 11 april 2023
VMO versterkt de band tussen maakbedrijven in Oost Nederland

Met nieuw, fris elan is de Verenigde Maakindustrie Oost (VMO) bezig om de positie van haar brede achterban verder te versterken. De onlangs georganiseerde eerste Meet & Greet in het Oyfo Techniekmuseum in Hengelo was een succesvolle aanzet daartoe. Managers van diverse productie- en kennisbedrijven maakten met elkaar kennis en spraken concreet af om verder zaken te doen. “Deze regio is van alle markten thuis qua maakindustrie. In feite kunnen we alle werkzaamheden door bedrijven uit Oost Nederland laten doen”, zegt de kersverse voorzitter Rob van den Nieuwenboer.

Het is op deze koude dag in maart een gezellige drukte van belang in het Oyfo Techniekmuseum. In een fraaie en passende ambiance hebben managers van circa 80 bedrijven uit geheel Oost Nederland hun banner opgetuigd. Laten zien en vertellen wie je bent, wat je doet maar vooral: wat kun je voor elkaar betekenen? De maakindustrie in Oost-Nederland biedt volgens Van den Nieuwboer enorm veel potentieel. “De branche in deze regio is economisch gezien de op één na sterkste na Brainport Eindhoven. Nadeel daar is wel dat veel toeleveranciers afhankelijk zijn van een selecte groep opdrachtgevers, waarvan ASML de grootste is. In Oost Nederland is de totale markt veel breder met een enorm veel kennis en kunde op het gebied van engineering, oppervlakte -en materiaalbewerking, mechatronica, machinebouw, noem maar op. In feite kunnen alle werkzaamheden in deze regio gebeuren en hoeven we in principe materialen, technieken en diensten niet meer uit China, Duitsland of Oost Europa te halen.”

Succesvolle Meet & Greet

Onder de deelnemers aan de Meet & Greet is de trend al merkbaar dat maakbedrijven uit de regio elkaar meer werk geven èn gunnen. Minder afhankelijk zijn van het Oostblok en China en meer grip op kwaliteit, duurzaamheid en kosten qua inkoop, transport en milieu.  “Ik ben groot voorstander in regionaal zaken doen”, zegt adviseur Tom Verveld van TCPM Ingenieurs & Advies uit Hengelo. “Er is wat dat betreft nog veel meer uit te halen. Daarom is deze Meet & Greet een leuk initiatief!” Hij heeft al genoeg nieuwe ondernemers leren kennen en zeker drie contacten opgedaan waarmee Verveld in gesprek gaat.

Locatiemanager Juul Gibcus van Trescal dat meetinstrumenten van onder meer machines kalibreert is het roerend met Verveld eens. “Zeer succesvol! Hier staat onze doelgroep bij elkaar en dat maakt het interessant om contacten te leggen. We hebben al concrete afspraken gemaakt met potentiële klanten.”

Ook vanuit de Achterhoek hebben bedrijven de weg naar Hengelo gevonden. Directeur Alfred Stokvis van de ZLI (Zutphense Las Industrie) spreekt van een prima concept, de Meet & Greet van VMO. “De zakelijke cultuur in Oost Nederland sfeer is eerlijk, open en no-nonsense. De bedrijven zoeken hier elkaar echt wel op om te kijken wat ze voor elkaar kunnen betekenen. Belangrijk om hier economische groei en werkgelegenheid te creëren.”

De bedoeling is om de Meet & Greet eens in de twee jaar te organiseren. Met deelname van 80 bedrijven en circa 120 managers spreekt VMO van een mooie start van 2023.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: