Kennisplatform voor Oost Nederland

Samenwerking drie bedrijven: Uniek en duurzaam laadplein

Geplaatst op 13 juli 2022
Samenwerking drie bedrijven: Uniek en duurzaam laadplein

Een innovatief laadplein, met vijftien laadpalen, direct naast het pand van Mennekes eMobility in Deventer. Mennekes realiseerde het dit voorjaar in samenwerking met Amperapark uit Enschede en Siers Groep Oldenzaal. Deze drie partners gaan veel meer van dergelijke pleinen aanleggen. Het is duurzaam, comfortabel en ook nog eens financieel aantrekkelijk voor de eigenaar van het vastgoed.

Of dit het concept van de toekomst is? “Nee, niet van de toekomst”, reageert directeur Richard Kokhuis van Amperapark stellig, “dit is het concept van nu. De toekomst van elektrisch rijden en duurzame energie is niet meer iets van straks, we zitten er middenin en moeten er volop mee aan de slag. Ons unieke laadplein is daar een prachtig voorbeeld van.”

Er zijn momenteel twee belangrijke maatschappelijke vraagstukken op het gebied van duurzaamheid, zo stelt Kokhuis. Dit concept biedt voor beide een oplossing. “Het gaat om verduurzaming van vastgoed en de enorme groei van het elektrisch rijden. Met dit innovatieve laadplein bieden we een complete oplossing. De auto opladen met zonne-energie en ook het pand van Mennekes zelf maakt gebruik van deze energie. Als bedrijf lever je hiermee een substantiële bijdrage aan de reductie van CO2.”

Inventief

Het is het concept in een notendop. De achterliggende installatie, de slimme software voor energiemanagement, de financieringsconstructie; het is allemaal uiterst inventief en gebruikersvriendelijk ontwikkeld.   

Basisgedachte is simpelweg dat mensen hun elektrische auto moeten kunnen opladen terwijl die op de parkeerplaats staat. In het geval van het laadplein bij Mennekes, aan de Hanzeweg in Deventer, gaat het niet alleen om de auto’s van de mensen van Mennekes zelf, ook werknemers van aanliggende bedrijven of klanten van de direct naastgelegen Sligro kunnen voor een aantrekkelijk tarief van het laadplein gebruikmaken. De laadpalen krijgen hun stroom van een zonnedak, dat over een klein deel van het plein is gebouwd. Naast het zonnedak staat een grote accu voor opslag van energie, in een goed beveiligde, geklimatiseerde kast. Ook een belangrijk aspect, zegt Axel Schubbel, die namens Mennekes manager is van dit project.

Probleem ondervangen

“Als dit soort zware accu’s voor opslag binnen worden geplaatst, dan moeten ze voldoen aan heel strenge eisen en voorwaarden, onder meer op het gebied van brandveiligheid. Verzekeringstechnisch is dat haast onhaalbaar. Dat probleem ondervangen we op deze manier. Waarbij de kast buiten uiteraard ook aan alle eisen voor veiligheid voldoet.”

Bijkomend voordeel van deze manier van opslag van overtollige zonne-energie is dat er piekbelasting in de meterkast wordt voorkomen. De vastgoedeigenaar die een dergelijk laadplein bij zijn bedrijf of wooncomplex wil, heeft dus géén zwaardere netaansluiting nodig, dat betekent dat de aanleg van een laadplein snel gerealiseerd kan worden. En ook belangrijk: een naastgelegen (bedrijfs)pand – in dit geval dat van Mennekes – kan ook gebruikmaken van de zonne-energie die in de accu is opgeslagen. “Een belangrijke stap in de verduurzaming van je pand”, zegt Richard Kokhuis.

Energiemanagement

Wellicht het meest innovatieve aan het laadplein van Mennekes, Amperapark en Siers is het energiemanagementsysteem dat op de achtergrond meedraait. Het zorgt, zoals Schubbel het noemt, voor ‘realtime-aansturing’ van het laadproces. Het systeem weet wanneer de zon schijnt en wanneer de meeste energie in de batterij zit. Bezoekers van het plein kunnen van tevoren via een app melden wanneer en voor hoelang ze komen en zo kan het laadproces optimaal zijn werk doen. Is iemand kort aanwezig, dan zal er snel geladen worden. Staat een auto de hele werkdag op de parkeerplaats, dan is snel laden niet nodig en gebeurt dat dus in een ander tempo. Alles met als doel om de opgewekte energie zo doelmatig mogelijk te kunnen gebruiken.

Studenten van de Universiteit Twente volgen het project op de voet, zegt Niels Hartogsveld, teamleider bij installatiebedrijf Siers Groep Oldenzaal, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de praktische kant van dit project.  “De studenten monitoren het systeem. Zij bestuderen alle data en kijken hoe de energie nog efficiënter kan worden benut. Hoe meer we finetunen, hoe slimmer het managementsysteem wordt. Zo kunnen we de opbrengst van de zon maximaal vertalen naar kilometers.”

Zeshonderd palen

Mennekes, Amperapark en Siers hebben inmiddels ook al op enkele andere locaties in het land een dergelijk laadplein gerealiseerd. Er zitten er meer in de pen, niet alleen bij bedrijven en instellingen, maar bijvoorbeeld ook bij wooncomplexen. Qua omvang kunnen die variëren van zes tot zeshonderd laadpalen.

Hartogsveld: “We zijn in onderhandeling over zo’n enorm plein met zeshonderd palen, maar daar kan ik nu nog niets over zeggen. Maar we werken nu bijvoorbeeld ook aan een groot plein bij een bedrijf in Rijssen, daar gaat het om 250 laadpunten. Dat zijn prachtige projecten.”

Mede ook vanwege het aantrekkelijke financieringsmodel dat de drie partners hun klanten bieden. “Vastgoedeigenaren hoeven niet zelf te investeren”, legt Richard Kokhuis uit. “Wij bieden hen de optie van een groeifonds, waaruit het project wordt voorgefinancierd. De opbrengst van het plein is hoger dan de afdracht die de ondernemer vervolgens doet aan het groeifonds. Het levert dus direct al geld op.”

Optimaal

Volop voordelen dus, stellen de partners Kokhuis, Schubbel en Hartogsveld onomwonden. “Wij zorgen ervoor dat iedere zonnestraal optimaal wordt benut. Groen, duurzaam en bovendien financieel heel interessant. En ook heel belangrijk: wij hebben het concept klaar. Dit kunnen we op ieder moment op iedere plek in het land neerzetten.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: