Kennisplatform voor Oost Nederland

VolkerWind genereert synergie bij aanleg windparken

Geplaatst op 22 maart 2022
VolkerWind genereert synergie bij aanleg windparken

Drie specialisten binnen het VolkerWessels concern bundelen hun krachten bij de realisatie van de infrastructuur van windenergieparken. Onder de naam VolkerWind maakt KWS Infra de toegangswegen, Van Hattum en Blankevoort verzorgt de fundering van de windturbine en Visser & Smit Hanab realiseert de bekabeling. Door de korte lijnen en gedeelde expertise creëert het samenwerkingsverband lagere faalkosten en snellere doorlooptijden.

De drie dochterbedrijven van VolkerWessels werkten al met elkaar samen bij de aanleg van de zogeheten Balance of Plant: infrastructuur en onderbouw van energiecentrales. Desalniettemin merkt het concern dat steeds meer opdrachtgevers voor de aanleg van windenergieparken de uitvoeringswerkzaamheden als één pakket in tenders aanbieden. Dan is het volgens commercieel manager Martijn Winters van VolkerWind makkelijker om met één entiteit in te schrijven op deze aanbiedingen. “Zo zijn wij met dit samenwerkingsverband herkenbaarder voor de markt”, licht hij toe.

Integraal werken

VolkerWind bestaat reeds vijf jaar. Qua werkwijze is sinds de komst van dit samenwerkingsverband niet zoveel voor de drie partners veranderd. Ze werkten al multidisciplinair omdat de aanleg van toe- en afvoerwegen, de fundering van de windturbines en de bekabeling uiteraard raakvlakken met elkaar hebben. Dat vergde al afstemming tussen KWS Infra, Van Hattum en Blankevoort en Visser & Smit Hanab. “Ontwerp en engineering worden integraal op elkaar afgestemd”, weet Winters. “Daardoor creëer je minder faalkosten voor de opdrachtgever en snellere doorlooptijden. Een voordeel van een samenwerkingsverband is zeker dat je geen drie aparte kapiteins op het schip hebt. Door het delen van expertise van de uitvoeringstechnieken kunnen we het werk nog efficiënter uitvoeren.”

Meedenken en adviseren

VolkerWind denkt en adviseert graag met en voor de opdrachtgever hoe de Balance of Plant het beste kan worden gerealiseerd. Door optimalisaties in de ontwerpfase wordt bespaard op tijd en investering. “Neem bijvoorbeeld de fundering; als we die in een bepaalde situatie ophogen hoef je minder water te bemalen en kun je besparen op kosten. Wat dat betreft zien we dat we echt voordelen behalen voor onze opdrachtgevers, als die daar tenminste voor openstaan”, merkt de commercieel manager van VolkerWind op.

Winters benadrukt dat het samenwerkingsverband zich niet blindstaart op de mogelijkheid om een project binnen te slepen op basis van de laagste prijs. “Nee, daar zijn wij niet van. We moeten onze kennis en kunde in het ontwerp en engineering van de infrastructuur van windenergieparken optimaal benutten. Daardoor kunnen we actief participeren in Systems Engineering en Bouw Informatie Modellen, instrumenten om projectdata effectief vast te leggen voor de gehele levenscyclus van het product.”

Naast grote energieleveranciers bedient VolkerWind door het hele land ook kleinere energiecoöperaties, vaak geïnitieerd door burgers, met de onderbouw en infrastructuur van enkele windmolens. “We voelen ons daar absoluut niet te groot voor”, onderstreept Winters.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: