Kunststof emmers innoveren en verduurzamen

6 januari 2021 Nieuws

De supermarkt, horeca, dierenspeciaalzaken, bouwmarkten en verfspeciaalzaken, overal kom je de kunststof emmers van Dijkstra Plastics – met vestigingen in Haaksbergen en Almelo – tegen. De grootste producent van kunststof emmers voor de food- en non-foodindustrie in Nederland ontwikkelt en innoveert. Het zelfstandige familiebedrijf denkt in generaties en wil een voorbeeld zijn van duurzaam produceren. “Ons doel is om uiteindelijk volledig circulair te worden.”

Om in te spelen op de toenemende vraag naar kunststof verpakkingsemmers in de foodindustrie startten Rienk Dijkstra en Jo Bekkers (Beckers Snacks) in 1977 een fabriek. Waar het bedrijf in de eerste jaren vooral actief was in de levensmiddelenindustrie en verfsector, richtte het zich geleidelijk aan ook op chemische, farmaceutische, bouw- en petfoodindustrie. De ronde, vierkante en rechthoekige emmers zijn verkrijgbaar in ruim 150 basisformaten en variëren qua inhoud van 0,3 tot 61 liter. Naast de veelal grote bestelhoeveelheden zijn ook kleine aantallen te verkrijgen via de webshop.

Alles in eigen huis
Het familiebedrijf dat ook Europees gezien tot de top van de kunststof verpakkingsindustrie behoort, wordt momenteel gerund door Auke Dijkstra. Alles is gericht op perfecte klantenservice, continuïteit en het meedenken met de klant. “We kunnen de emmers personaliseren, staan dichtbij onze klanten, kunnen snel schakelen en leveren en houden indien gewenst voorraden aan voor de klant” , vertelt commercieel directeur Remy Notten. “Alles hebben we in eigen huis. Van het modelleren, het maken van de matrijzen tot en met de productie en levering. De logistiek stemmen we af op de klantwensen en met zes eigen vrachtwagens verzorgen we een deel van het transport in Nederland en Duitsland.”

Drang naar innovatie
Het team kent een ideale mix van jong en oud en ziet kansen in de markt, die vervolgens samen met klanten en leveranciers worden opgepakt. “De drang om steeds te willen verbeteren en daarbij actief samen te werken zit echt in de genen van dit bedrijf”, vertelt Lisa Dijkstra, die verantwoordelijk is voor communicatie en marketing. “Zo hebben we aan het begin van de coronacrisis naar andere mogelijkheden gezocht toen een deel van de omzet wegviel vanwege de sluiting van de horeca. Er was veel vraag naar verpakkingen voor hygiënische doekjes met een speciaal deksel. Daar zijn we op ingesprongen en dit heeft deuren geopend in andere sectoren.”

Gerecyclede verfemmers
Minder energieverbruik, een lagere CO2-uitstoot en het gebruik van gerecycled materiaal zijn pijlers binnen Dijkstra Plastics, dat BRC(voedselveilig)-gecertificeerd is. Naast efficiënte processen en nieuwe productietechnieken ontwikkelt het bedrijf verfemmers, die gemaakt zijn van 100% Post Consumer Recyclaat (PCR). “De verfemmers die na gebruik door consumenten bij het afval belanden, worden verwerkt tot granulaatkorrels waarmee wij PCR-emmers maken”, zo licht Remy Notten toe. “Met elke emmer die niet naar de verbrandingsoven gaat, besparen we 90% CO2-uitstoot. We willen de verfsector ervan bewust maken dat verduurzaming nodig is. Ons doel is om in 2025 35% van onze emmers te fabriceren uit gerecycled materiaal. Voor de foodsector is de gerecyclede emmer nog niet in te zetten. Hier liggen nog uitdagingen als het gaat om wet- en regelgeving en afvalstromen. Maar de ontwikkelingen staan niet stil. We zijn aangesloten bij het Nederlandse en Europese Plastic Pact om samen met overheden en andere spelers in de keten te komen tot een circulaire economie. Ook werken we samen met het Polymer Science Park in Zwolle en zijn zo betrokken bij de regionale transitieagenda in Overijssel als het gaat om kunststof. Samen moeten we immers de klimaatdoelstellingen halen!”