Kennisplatform voor Oost Nederland

Je eigen schoonmaakbedrijf beginnen? Dan zijn onderstaande zaken relevant voor jou

Geplaatst op 20 februari 2024
Je eigen schoonmaakbedrijf beginnen? Dan zijn onderstaande zaken relevant voor jou

Wanneer je je als zelfstandige ondernemer op de markt gaat begeven, dan wil je natuurlijk voor duurzaam succes gaan. Voor veel ondernemers zorgen maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de komst van AI, voor onzekerheid. Maar er zijn natuurlijk ook sectoren die in de toekomst juist meer werk krijgen. Een goed voorbeeld daarvan zijn bedrijven die actief zijn binnen de schoonmaakbranche.

In Nederland komen er immers steeds meer huizen, appartementencomplexen en bedrijfspanden bij en die moeten allemaal onderhouden worden. Als schoonmaakbedrijf heb je dus veel kansen op de arbeidsmarkt. Maar een goede voorbereiding is nooit mis, dus waar moet je zoal op letten als nieuwe ondernemer? 

Een concurrentieanalyse uitvoeren

Er zijn tegenwoordig veel ondernemers actief in de schoonmaakbranche en natuurlijk zijn er ook veel specialisaties. Als schoonmaker ben je vooral in je eigen regio actief en daarom is het belangrijk om te onderzoeken waar op dit moment, en hoogstwaarschijnlijk de toekomst, vraag naar is in je regio. Daarvoor kun je een concurrentieanalyse doen en vervolgens kun je je specialiseren. 

Als er bij jou in de regio bijvoorbeeld weinig glazenwassers actief zijn, dan kun je besluiten om een glazenwassersbedrijf te beginnen. Natuurlijk heb je dan wel goede reinigingsproducten nodig, want je moet hoogwaardig werk leveren. Dergelijke producten koop je gemakkelijk via Altec Parts

Cursussen volgen

Je hebt in principe geen vergunning nodig voor het starten van een schoonmaakbedrijf. Je moet natuurlijk wel voldoen aan de ondernemerscriteria en je inschrijven bij de KvK. Je hebt ook geen diploma’s nodig, maar in sommige gevallen is het wel aan te raden om een cursus te volgen. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor bedrijven die van plan zijn om specialistisch werk uit te voeren. 

Denk bijvoorbeeld aan schoonmaken in ziekenhuizen, gevelonderhoud of het verwijderen van graffiti. Bij dergelijke schoonmaakactiviteiten loop je namelijk risico op schade of andere problemen. Met een cursus kun je aan eventuele opdrachtgevers laten zien dat je de juiste kennis in huis hebt. 

Daarnaast kun je ook algemene cursussen voor schoonmaakbedrijven volgen. Dit is ideaal voor mensen die niet precies weten wat ze van het ondernemerschap kunnen verwachten. Dergelijke cursussen helpen je op weg en leren je bijvoorbeeld hoe je nieuwe klanten kunt werven. 

Je uurtarief bepalen 

Binnen de schoonmaakbranche wordt er vaak gefactureerd per uur. Om die reden is het belangrijk om goed na te denken over je tarief. Het kan best lastig zijn om een goed uurtarief te bepalen. 

Aan de ene kant wil je niet te duur zijn voor je opdrachtgevers, maar tegelijkertijd wil je natuurlijk wel je vaste lasten kunnen betalen. Als ondernemer is het ook verstandig om aanvullende verzekeringen af te sluiten en daar moet natuurlijk ook geld voor zijn. Gelukkig kun je de KVK rekentool uurtarief gebruiken.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: